VETERANEN VOORUIT

Bron : Hans Ruggenberg. Haagsche Courant van 22-02-2003.

Veteranen. Ophouden kunnen ze niet. Sport is hun passie, voor eens en altijd. Alsof de ouderdom geen tol eist van hun lichaam gaan ze maar door. In deze rubriek staat een senior centraal. Vandaag deel dertien: Arno Goossen (46) van de Delftse volleybalvereniging Delta.

Arno Goossen, nog altijd speler van het eerste team van Delta. (foto Fotoburo Fred Nijs) Arno Goossen, nog altijd speler van het eerste team van Delta. (foto Fotoburo Fred Nijs)

DELFT | Veel mensen die in hun leven veel hebben gesport zijn na hun veertigste verjaardag vaak blij als ze hun ene been zonder te struikelen voor het andere kunnen plaatsen. Voor de 46-jarige Arno Goossen is dat vooralsnog absoluut niet aan de orde. De volleyballer van derde divisionist Delta uit Delft doet elk weekeinde nog moeiteloos mee in het eerste team. Volleybal is nog steeds een passie. Hij denkt daarom nog even niet aan stoppen met zijn geliefde sport. "Ik heb daar door de jaren heen wel regelmatig over nagedacht, maar ik heb een aantal redenen om nog door te gaan", zegt de Delftenaar. "Fysiek ben ik nog steeds prima in orde en ik vind het spelletje nog steeds erg leuk. Daarnaast zijn de resultaten ook goed. Verder is het zo dat dit best een hechte groep is. We hebben drie spelers van onder de dertig. De rest zit op een gemiddelde van veertig of ouder. Als er van die groep één stopt, zullen er meer volgen. Ik wil dat eigenlijk niet in gang zetten, al ontkom je er op een gegeven moment niet aan dat het gebeurt. Maar nu nog niet. Ik heb wel een periode gehad dat ik in een lager team heb gespeeld. Ik merkte dat ik niet meer goed herstelde van de trainingen en spelen op eerste divisieniveau vergt behoorlijk wat van je. Daarvoor werd ik wel te oud. Met een paar ploeggenoten ben ik toen lager gaan spelen. Na verloop van tijd is die groep weer het eerste geworden. Met het tweede promoveerden we een paar keer achter elkaar, waardoor het op een gegeven moment niet meer uitmaakte of je in het eerste of tweede speelde. De groep waar ik vroeger mee speelde is toen weer bij elkaar gekomen en daarmee spelen we nu nog in het eerste team". Vanaf zijn dertigste is hij pas 'echt' gaan volleyballen, bij de fusieclub tussen tussen Tornado en AV'40. "Tot mijn dertigste jaar was er bij de club niet echt de ambitie en waren ook niet de middelen om hogerop te gaan. Tot Henk Tegelaar als trainer werd aangesteld. Die periode, midden jaren negentig, is in al die jaren me het meest bijgebleven. De doelstelling was er om van Delta een eredivisieclub te maken. Dat is niet gelukt, maar we promoveerden in korte tijd wel van de derde naar de eerste divisie. Ik vind het jammer dat ik nooit eredivisie heb gespeeld, want dat was wel altijd een droom van me. Maar als ik realistisch ben dan was dat eigenlijk wel een stapje te hoog voor me."

Braken

"In de periode van Henk Tegelaar", vervolgt Arno Goossen, "trainden we negen tot twaalf uur in de week, en keihard hoor. Aan het einde van de training rende je als het ware brakend naar het toilet. We waren alleen maar met de prestatie bezig. Eén moment vergeet ik ook nooit meer. Gregor van Baars speelde destijds bij ons. Hadden we een belangrijke wedstrijd verloren, zei hij droog: Joh, het is maar een spelletje. Die opmerking sloeg natuurlijk in als een bom. De hele week hadden we keihard getraind voor die wedstrijd. Henk Tegelaar, onze trainer, ook witheet natuurlijk. Jaren later lach je erom, maar op dat moment wil je die jongen naar de keel vliegen. Het is overigens nog wel goed gekomen met hem, want hij heeft wel in de eredivisie gespeeld. Een groot talent." De periode dat het sportief allemaal crescendo ging bij Delta is al wat jaartjes voorbij, maar Goossen denkt wel dat die tijden in de toekomst een vervolg kunnen krijgen. "De ingrediënten daarvoor zijn er momenteel niet. Er moet iemand opstaan die zich daarvoor wil inzetten. Ik zou dat in principe wel willen, maar ik heb de tijd er niet voor."