Volleybalvereniging VVV Delta

De geschiedenis van de Delta Website

MartijnHeel lang geleden, toen nog bijna niemand wist wat Internet was, en een eigen homepage nog net zo ongewoon was als een mobiele telefoon, toen was daar ineens de Heren 5 Hoompeetzj. Deze pagina was gemaakt door Martijn den Hoedt en daarop deed hij verslag van de belevenissen van zijn team. Ook de roddels en de uitslagen en standen kwamen uitgebreid aan bod. Maar de grote publiekstrekker was het supportersklassement, waarop precies te zien was welk teamlid het populairst was.

Deze melige site was natuurlijk regelmatig onderwerp van gesprek in de Plomp, na een wedstrijd. En toen was daar ineens Rosink, Hans Rosink, bestuurslid. Hij gooide het balletje op of er niet zoiets te maken was voor de hele vereniging. Martijn en twee andere teamleden die al eens wat met HTML hadden geprobeerd (Wilbert Haverdings en Dennis Janssen) waren gelijk enthousiast, en gevieren gingen zij, onder het motto "Eén voor allen, allen voor één" aan de slag.

Iedereen werkte er heel hard aan, en steeds als weer een pagina af was werd deze naar Wilbert ge-emaild. Eens in de zoveel tijd stuurde hij de volledige site rond. Uiteindelijk werd versie 8.3 geschikt bevonden om echt het Internet op te gaan. Hoe deze er uit zag, kun je hiernaast zien. En vanaf 22 september 1997 was die site voor iedereen te bekijken. Ondertussen was het bestuur van Delta heel enthousiast geworden, en het groepje werd benoemd tot een echte commissie, met Hans als voorzitter. Wilbert nam de belangrijke taak van webmaster op zich. Niets kwam op de site, zonder dat hij het goed vond.

Toen de site eenmaal goed draaide, ging Dennis voor een lange tijd op reis. En toen hij terugkwam vond hij de Delta Website eigenlijk helemaal niet meer zo geweldig. Er stond te weinig informatie op, en het ging allemaal veel te langzaam. Dus Dennis begon met het ontwerpen van een nieuwe site. De andere commissieleden waren het eigenlijk wel eens met zijn kritiek en steunden hem zoveel ze konden. Zo heeft Martijn, die al jaren verstand van kleuren had, de nieuwe lay-out bedacht. Toen de grove opzet gemaakt was, heeft Wilbert er de meeste tijd in gestoken, want alle pagina's moesten worden omgezet en er kwamen er nog veel meer bij!

Ook de sponsor zag wel wat in een nieuwe website, en was zelfs bereid om een eigen domeinnaam te sponsoren. Vandaar dat je nu op www.vvdelta.nl naar de Delta Homepage kijkt.

Toen Martijn zag dat het goed was, heeft hij de vereniging verlaten om te verhuizen naar Amsterdam. En ook Hans zag in dat zijn werk voor de Website commissie gedaan was, en vertrok naar Eindhoven. Hun plaats is ingenomen door twee enthousiaste nieuwkomers, Saskia Groenendijk en Wim Ponsteen. Zij zouden de Delta Website de éénentwintigste eeuw inloodsen.

www.kerkpolder.nlEn in die 21e eeuw diende zich al snel een nieuw project aan: een site maken voor en over de nieuwe sporthal. Dat viel nog niet mee, want dit was een gezamelijk project van drie verenigingen. De site moest dan ook 'neutraal' worden, zodat niet duidelijk een vereniging naar voren kwam.
Op de site werd verslag gedaan van de bouw van de sporthal. Gelukkig staat de hal niet in een druk bewoond gebied, anders waren de bewoners vast ongerust geworden... 'wie is toch die man die steeds door de bosjes struint met een camera?'. Nou, dat was dus Wilbert, die een fotoreportage van de bouw maakte.
Nu de sporthal er staat, zijn op de site de gegevens van de hoofdgebruikers te vinden. Maar natuurlijk ook een duidelijke routebeschrijving en informatie over wanneer de hal te huur is.

Zo is het nuIn 2002 vierde de Delta Website zijn eerste lustrum. Nou ja, vierde.... eigenlijk had de website commissie het een beetje over het hoofd gezien. Om dat snel goed te maken, werd een compleet nieuwe layout bedacht, zodat gebruikers voortaan makkelijker en sneller zouden kunnen vinden wat ze zoeken. De kleurtjes werden overgenomen uit het competitieshirt, zodat de site er heel erg Delta uit kwam te zien, en een stuk mooier.

Dat is de laatste grote verandering in het leven van de Delta Website. Op deze site kijk je nu. Hoewel de grote lijnen er nog steeds hetzelfde uitzien, blijft de commissie natuurlijk bezig om de site te perfectioneren. In 2004 ging Saskia verhuizen en zou dus geen lid meer blijven. Om dit gat op te vullen werd Martijn Stuip aangetrokken. Martijn was binnen Delta al bekend als (een van de) ontwikkelaars van het laatste smoelenboek en had zijn creativiteit dus bewezen. En Martijn is natuurlijk ook een naam die historisch zeer met de Delta Website verbonden is. Een ware aanwinst dus!

In 2005 werd besloten om de site bij een andere provider onder te brengen. Om goed beslagen ten ijs te komen bij het bestuur, heeft de website commissie een uitgebreide studie gemaakt van de verschillende mogelijkheden op dit gebied. Uiteindelijk bleef er een kandidaat over die aan alle voorwaarden voldoet. Ja, voorwaarden; de Delta Website is al lang niet meer een paar bij elkaar geraapte pagina's HTML. Tegenwoordig is de basis van de site een uitgebreide database. De gegevens in deze database worden met PHP scripts opgevraagd. Dit maakt het onderhouden van de site een stuk eenvoudiger, omdat een hoop dingen geautomatiseerd gebeuren.
Hoewel de site er aan de buitenkant nog steeds hetzelfde uitziet, is er met deze overstap binnenin dus vanalles veranderd.

Na het seizoen 2007/2008 kwam er weer een wijziging in de bezetting van de website commissie. Wilbert stopte met volleyballen, vanwege zijn verhuizing naar Bergschenhoek, maar ook vanwege knie problemen. Die 20 jaar volleyballen hadden toch z'n tol gevraagd. Met zijn vertrek kwam toch een tijdperk ten einde, want Wilbert was vanaf het allereerste begin betrokken geweest bij de website en heeft altijd een centrale rol in de commissie gespeeld. Toch zijn de andere commissieleden bekend genoeg met de website om zijn rol zonder problemen over te kunnen nemen.

En zo 'leeft' de Delta Website verder. Want een website is als een mens: niet elke dag verandert hij zichzelf compleet, maar hij blijft zich ontwikkelen. Elke dag opnieuw, zijn hele leven lang.